ΤΕΛΙΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ «ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ»
Με την εκπνοή της δίμηνης διορίας, μέσα στην οποία η ελληνική κυβέρνηση καλούνταν να επανεξετάσει το ευνοϊκό καθεστώς φορολογίας και κρατικών ενισχύσεων στο ναυτιλιακό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανήλθε πιο σκληρή αυτή τη φορά και αποφασισμένη για το
«ξήλωμα» του «φορολογικού παραδείσου» των Ελλήνων εφοπλιστών.
«ξήλωμα» του «φορολογικού παραδείσου» των Ελλήνων εφοπλιστών.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απέστειλε επιστολή προς την Αθήνα, στα τέλη Φεβρουαρίου, στην οποία απορρίπτει τα επιχειρήματα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με αυτά, το φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας της χώρας πρέπει να παραμείνει ανέπαφο, επειδή οι εταιρείες ήδη υπερφορολογούνται (!).
Η κ. Βεστάγκερ τονίζει, ότι οι αναγκαίες τροποποιήσεις στις ισχύουσες διατάξεις θα πρέπει να γίνουν εντός 24 μηνών και να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019. Μάλιστα, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεσμευθεί ότι οι αλλαγές θα γίνουν άμεσα, η χώρα θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Είμαστε βιοπαλαιστές της ναυτιλίας. Περνάμε άσχημους καιρούς. Πληρώνουμε τέσσερις φορές περισσότερους φόρους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατη εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, ο εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος.
Την άποψη αυτή, η οποία αποτελεί πρόκληση για τους πραγματικούς βιοπαλαιστές, φαίνεται να συμμερίζεται και η κυβέρνηση, καθώς συντάσσεται πλήρως με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Η Ένωση, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση στις 21/01/2016, υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται καμία ουσιαστική στρέβλωση του ανταγωνισμού στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. Ο δε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, έχει δεσμευθεί με δημόσια τοποθέτησή του, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί η φορολόγηση στη ναυτιλία».
Η Ευρωπαία Επίτροπος στην επιστολή της επιμένει πως οι υπό εξέταση ελληνικές διατάξεις παρέχουν «επιλεκτικό οικονομικό πλεονέκτημα, απειλούν να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μεταξύ κρατών-μελών συναλλαγές» και «συνιστούν κρατική ενίσχυση» προς τους εφοπλιστές. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Βεστάγκερ υποστηρίζει ότι «το καθεστώς φορολογίας χωρητικότητας, η απαλλαγή από τη φορολογία της υπεραξίας από την πώληση πλοίων που φορολογούνται βάσει της χωρητικότητας, τα φορολογικά οφέλη για εταιρείες του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου, η απαλλαγή από τη φορολογία των μερισμάτων που καταβάλλονται από τις ναυτιλιακές εταιρείες, η απαλλαγή από τη φορολογία της υπεραξίας που σχετίζεται με τις μετοχές σε ναυτιλιακές εταιρείες και η απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς που προβλέπονται στον ν. 27/1975 είναι μέτρα που συνιστούν κρατική ενίσχυση».
Όσο για την «εθελοντική εισφορά», η κ. Βεστάγκερ υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα «προσωρινό, μεμονωμένο μέτρο που δε σχετίζεται με τον βασικό πυρήνα των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε για τη ναυτιλία».
Αν τελικά η χώρα οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για χάρη των... βιοπαλαιστών εφοπλιστών, θα αποτελεί όνειδος για την «πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς», να πληρώσει ο ελληνικός λαός πρόστιμα που ενδέχεται να επιβληθούν, για να προστατεύσει τις «ιερές αγελάδες», τη στιγμή μάλιστα που οι 56 σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές της ναυτιλίας μένουν ανέπαφες από τη σφαγή που φέρνει το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.
Από το newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου