Και κάποια καλά...
Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι που πιστεύουν σε "ψυχικές δυνάμεις" όπως εκείνες που ισχυρίζονται ότι έχουν τα μέντιουμ, έχουν λιγότερη αναλυτική και λογική ικανότητα, συγκριτικά με τους σκεπτικιστές, τους ανθρώπους δηλαδή που κρατούν μία στάση αμφισβήτησης απέναντι σε όλα αυτά. Ωστόσο, φαίνεται να μην ασχολούνται ιδιαίτερα με
τους επικριτές, καθώς είναι πιο ευτυχισμένοι.
Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο με επικεφαλής τους Stephen Gray και David Gallo και είναι μία από τις πιο αναλυτικές γύρω από τις νοητικές ικανότητες των ατόμων που πιστεύουν στις ψυχικές δυνάμεις και των σκεπτικιστών.
Αρχικά, οι ερευνητές εξέτασαν δύο χιλιάδες ανθρώπους online, αξιολογώντας το κατά πόσο (α) πιστεύουν στις ψυχικές δυνάμεις, (β) απολαμβάνουν τη νοητική προσπάθεια και (γ) χαίρονται τη ζωή, ρωτώντας τους πράγματα όπως "είναι πιθανό να προβλέψουμε το μέλλον πριν συμβεί, με τρόπους που δεν βασίζονται στη λογική;".
Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα κάλεσε τα 50 άτομα που φάνηκε να πιστεύουν περισσότερο στις ψυχικές δυνάμεις και τους 50 περισσότερο σκεπτικιστές, να συμμετάσχουν σε μία σειρά από τεστ αξιολόγησης της μνήμης και των αναλυτικών ικανοτήτων. Τα άτομα και στις δύο ομάδες ήταν ηλικίας 18 έως 35 ετών και είχαν περίπου ίδια επίπεδα εκπαίδευσης και ακαδημαϊκών επιδόσεων.
Για παράδειγμα, όπως σημειώνεται στο Research Digest, σε ένα από τα τεστ, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ακούσουν λίστες από λέξεις που σχετίζονται μεταξύ τους και έπειτα, να θυμηθούν όσες περισσότερες μπορούσαν, χωρίς να αναφέρουν κάποια λέξη η οποία ήταν μεν σχετική με την ομάδα, δεν είχε αναφερθεί δε στο τεστ.
Στα πλαίσια άλλου τεστ, οι ερευνητές ρωτούσαν τους συμμετέχοντες αν είχαν συγκεκριμένες εμπειρίες σαν παιδιά και στη συνέχεια τους ζητούσαν να φανταστούν ότι τις είχαν, ακόμα και αν αυτή δεν ήταν η πραγματικότητα. Μετά από μία εβδομάδα, η ερευνητική ομάδα ρωτούσε ξανά τους ίδιους συμμετέχοντες αν είχαν στα αλήθεια τις συγκεκριμένες εμπειρίες.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Memory and Cognition και όπως αναφέρεται στα συμπεράσματά της, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στις επιδόσεις των δύο ομάδων στα τεστ μνήμης, αλλά ότι οι σκεπτικιστές είχαν συνεχώς καλύτερες επιδόσεις στα διάφορα τεστ της αναλυτικής και λογικής σκέψης, καθώς και σε εκείνα σχετικά με το λεξιλόγιό τους.
Οι ερευνητές σημειώνουν πως η μελέτη δεν αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η κακή αναλυτική ικανότητα οδηγεί στην πίστη στις ψυχικές δυνάμεις, αλλά είναι μία ένδειξη ότι η έλλειψη αυτών των δεξιοτήτων καθιστά το άτομο πιο επιρρεπή σε αυτές τις πεποιθήσεις.
Πάντως, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι άνθρωποι που πιστεύουν στις ψυχικές δυνάμεις, είχαν υψηλότερη βαθμολογία όταν ρωτήθηκαν πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους. Κάποιες φορές, η πίστη στο απίθανο ίσως είναι το καλύτερο καταφύγιο.
Από το pathfinder
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου