«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για την τύχη της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο και κατ’ επέκταση της πρώτης αξιολόγησης, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι είναι το τελευταίο «χαρτί» στο οποίο μπορούν πλέον να ποντάρουν.
Μετά το κλείσιμο των συνόρων και την απομόνωση της χώρας από την «πρώτη φορά Αριστερά», η κυβερνητική συμμαχία συνειδητοποιεί ότι τυχόν «ναυάγιο» στη διαπραγμάτευση θα είναι η αρχή του τέλους τους.
Ένα «τέλος» όμως που θα συμπαρασύρει και τη χώρα σε μονοπάτια άγνωστα και τα οποία όλοι ελπίζαμε ότι είχαν αποφευχθεί μετά τις… δημιουργικές ασάφειες.
Για να αποφευχθεί όμως το «μοιραίο», όχι τόσο για τη χώρα, όσο πρωτίστως για τις καρέκλες, η εντολή που έχει ήδη δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου στους οικονομικούς υπουργούς είναι μια: «δώστε τα όλα», μένοντας κι έτσι «πιστό» στο «μοντέλο» που προσπαθεί επί ματαίω να αντιγράψει η Πρωθυπουργική παρέα.
Ασφαλισμένοι και όλοι οι φορολογούμενοι «θυσιάζονται» λοιπόν στο «βωμό» των κυβερνητικών επιδιώξεων, αφού κλείδωσε η απόφαση και τα δυο σχέδια νόμου καταρτίζονται με βάση τις επιθυμίες των δανειστών.
Έτσι, πρέπει πλέον να θεωρούνται δεδομένα:
- Mείωση του πλαφόν στις κύριες συντάξεις από τα 2.773 ευρώ στα 2.304 ευρώ και για πολλαπλές κύριες από 3.680 στα 3.072 ευρώ.
- Mειώσεις στις επικουρικές μέχρι και 25%,
- Mείωση έως και 40% στα μερίσματα των συνταξιούχων του δημοσίου,
- Mείωση έως και 20% στα εφάπαξ.
Ο «διωγμός» όμως των συνταξιούχων δεν σταματά, αφού το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει και εθνική σύνταξη δυο ταχυτήτων, μια στα 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και μία κατώτερη πέριξ των 280 - 290 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.
Τo «Βατερλό» των φορολογούμενων
Η επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση θα ολοκληρώσει το «ολοκαύτωμα» εισοδημάτων και κερδών, αφού για να βγει ο «λογαριασμός» θα πρέπει όλοι να βάλουν το χέρι βαθύτερα στις, άδειες όμως, τσέπες.
Σε θεωρητικό επίπεδο το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι η αύξηση της φορολογίας θα οδηγήσει και στην αύξηση των εσόδων, αγνοώντας όμως τους κανόνες της αγοράς αλλά και τις συστάσεις του ΔΝΤ που υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις φόρων οδηγούν σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, μείωση της κατανάλωσης, μείωση του τζίρου, «στέγνωμα» της αγοράς, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία.
Επιπτώσεις όμως που αφήνουν αδιάφορη την κυβέρνηση, που αγωνίζεται μόνο για τη σωτηρία της, με αποτέλεσμα το φορολογικό που σχεδιάζεται να οδηγεί στην αφαίμαξη και εξαθλίωση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
Η φορολογική κλίμακα «λαιμητόμος», που θα περιλαμβάνει, όχι μόνο το νέο υψηλό συντελεστή 50% για εισοδήματα μεταξύ 60.000 και 100.000 ευρώ και έναν υψηλότερο (που εξετάζεται ωστόσο ακόμη) 60% για τα πολύ υψηλότερα εισοδήματα, θα «σπάει» ενδιάμεσα οδηγώντας έτσι σε μεγάλες επιβαρύνσεις όσους δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα από 30.000 έως και 60.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, το «κουτοπόνηρο» τρικ των επιτελών του υπουργείου για να πληρώσουν για μια ακόμη φορά περισσότερα οι μικρομεσαίοι, προβλέπει δυο σενάρια: είτε ο συντελεστής 42% να επιβάλλεται από τις 30.000 έως τις 60.000 ευρώ και όχι από τις 42.000 ευρώ όπως είναι σήμερα, είτε να θεσπιστεί ένας ακόμη συντελεστής 37% που θα μπει «σφήνα» μεταξύ του 32% και του 42%, αφού θα επιβάλλεται στα εισοδήματα από 32.000 έως και 42.000 ευρώ.
Όσον αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια, το σχέδιο προβλέπει τα εξής: ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστή 15% αντί για 11% σήμερα, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ ως 40.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 35% (αντί για 33% σήμερα). Για ετήσιο εισόδημα από 40.001 ευρώ και άνω θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 40% ή 45%.
«Άβυσσος» το δημοσιονομικό κενό
Ακόμη όμως και στην περίπτωση που Ασφαλιστικό και φορολογικό πάνε για την κυβέρνηση … «δεξιά» και σύντομα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, το κουαρτέτο επιστρέψει στην Αθήνα το μεγάλο ερωτηματικό είναι πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό.
Η απόσταση κυβέρνησης – ΔΝΤ θυμίζει «άβυσσο», αφού το Ταμείο υπολογίζει στο 1% του ΑΕΠ το κενό για φέτος, δηλαδή ζητά μέτρα άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά έως το 2018 ανεβάζει το ποσοστό στο 3% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση βέβαια και πάλι «ποντάρει» ότι το «φίδι από την τρύπα» θα το βγάλουν οι ευρωπαίοι εταίροι που, και λόγω προσφυγικού, εμφανίζονται πιο κοντά στις ελληνικές εκτιμήσεις και πάντως λίγο πιο «χαλαροί» από το ΔΝΤ.
Ξεχνά όμως η κυβερνητική παρέα ότι και οι δυο ευρωπαϊκοί θεσμοί, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απλώς χαμηλώνουν λίγο τον πήχη που θέτει το ΔΝΤ, συμπορεύονται όμως μαζί του στην άποψη ότι το 2015 έκλεισε για την ελληνική οικονομία με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.
Που, πολύ απλά, σημαίνει νέα μέτρα και για τα «κενά» του 2015.
Όποιο φυσικά κι αν είναι το ύψος του «λογαριασμού» το σίγουρο και με μαθηματική ακρίβεια δεδομένο ότι η φοροδοτική ικανότητα όλων πλέον των Ελλήνων πολιτών έχει εξαντληθεί προ πολλού, επομένως το αδιέξοδο είναι και πάλι μπροστά μας και η αναζήτηση ίσως νέων νομισμάτων που μπορεί να βγάζουν τους αριθμούς και να δίνουν λύση στην εξίσωση της χρεοκοπίας να μην είναι και πολύ μακριά.
Τα ασημικά στους… ξένους
Η πρώτη φορά Αριστερά πάντως, αγνοώντας τους κανόνες της αγοράς, όπως πιστοποιούν και οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της, ξεπουλά την ακίνητα περιουσία του δημοσίου …μπιρ παρά.
Πρώτα απ’ όλα, με βάση το σχέδιο που καταρτίζεται, δέχεται όπως ο πρόεδρος του Ταμείου ορίζεται από τους δανειστές, δηλαδή ενδέχεται να είναι ξένος, ενώ στα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση εντάσσονται ολόκληρο το ΤΑΙΠΕΔ, οι τράπεζες, οι θυγατρικές τους, οι ΔΕΚΟ και όλα τα κρατικά ακίνητα. Το νέο Ταμείο θα έχει έδρα την Αθήνα, αλλά ουσιαστικά θα διοικείται από το... Λουξεμβούργο και τους εταίρους
Μόλις δε ολοκληρωθεί η στελέχωσή του θα αρχίσει και το «ξεπούλημα», αφού με βάση τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, σε ορίζοντα 30ετίας στο Ταμείο πρέπει να δημιουργηθεί αποθεματικό 50 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμισμα του τρίτου δανείου που έλαβε η Ελλάδα το καλοκαίρι.
Πηγή Liberal
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου