Translate

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Η Ελλάδα «θυσιάζεται» από την ΕΕ, ενώ σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και Ρωσίας αλλάζει τον πλανήτη

Ο Σέρβος επικεφαλής του προγράμματος CIRSD στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων (CIRSD) και  δεξαμενή σκέψης,  Nikola Jovanovic αναφέρθηκε με άρθρο του για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας, καθώς και για ένα ενδεχόμενο πόλεμο, μεταξύ της  Ρωσίας και της Τουρκίας,  στην εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου.
«Ως χώρα και περιοχή είμαστε στο μάτι του τυφώνα, πολιτικά και γεωγραφικά ανάμεσα σε δύο τεράστιες κρίσεις οι οποίες θα αλλάξουν  
ριζικά τον τρόπο  της ύπαρξης», δηλώνει ό ίδιος, σύμφωνα με τον σερβικό τύπο.
Σύμφωνα με τον Γιοβάνοβιτς, «ένας μικρός παγκόσμιος πόλεμος», ήδη  λαμβάνει χώρα στην Μέση Ανατολή, ο οποίος θα επηρεάσει την ισορροπία των  δυνάμεων στην περιοχή,  τις  σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, αλλά και την  αύξηση του αριθμού των προσφύγων που διακινούνται προς την Δυτική Ευρώπη.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από μια πιθανή άμεση σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, οι οποίες  έχουν αντίθετες γεωπολιτικές προσδοκίες  στην Μέση Ανατολή, αλλά και αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις για τον πλανήτη .
Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχει μειώσουν αρκετά  τον κατάλογο των προτεραιοτήτων  τους για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους,   η αναμονή μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης Ρωσίας και Τουρκίας  μπλοκάρει  το όλο αμερικανικό  σχέδιο.
Η  επέκταση της ρωσικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, καθώς και η παράλυση της Ευρώπης αποτελούν για τον λόγο αυτό τα κύρια ζητήματα, για την Ουάσιγκτον.
Η προσφυγική κρίση έχει εκπληκτικά «διαλύσει»  και «παραλύσει» την ΕΕ, καθώς  είναι «πρωτίστως μια κρίση αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην ίδια την διαδικασία  λήψης αποφάσεων, αλλά και μια οριστική αποτυχία της ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Οι συνέπειες είναι καταστροφικές για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα  πρακτικά θυσιάζεται  και de facto μετατρέπεται σε κέντρο υποδοχής, ενώ  Σερβία και πΓΔΜ έχουν γίνει ζώνες προστασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και  Ουγγαρία, με την τελευταία να  γίνεται ολοένα  και περισσότερο αντιληπτή ως ένας πραγματικός συνοριοφύλακας της ΕΕ.
«Η Σερβία έχει βιώσει και πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορίας της, αλλά σπάνια  είχαμε να δούμε μια τόσο μεγάλη  έλλειψη ιδεών, αλλά και τόση   παθητικότητα από την  πολιτική ελίτ της χώρας», δηλώνει ο  Σέρβος ειδικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το δυσμενές  πολιτικό πλαίσιο θα κάνει   ακόμη μεγαλύτερη και πιο επιτακτική, την  ανάγκη  για κάλυψη των εγχώριων στρατηγικών προτεραιοτήτων.
Η  καλύτερη φυσική σύνδεση με την Μεσόγειο και την κεντρική Ευρώπη, αλλά και η μετατροπή του Βελιγραδίου από  «ένα φτηνό κέντρο διασκέδασης» σε  ένα  διπλωματικά «ζωντανό μέρος», όπου θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, των προσφύγων, καθώς και ο διάλογος με τον ισλαμικό κόσμο, θα πρέπει να αποτελούν  προτεραιότητα της  εκάστοτε  σερβικής κυβέρνησης.
Το Βελιγράδι, ωστόσο, δεν μπορεί να αλλάξει σε κάτι καλύτερο εφ “όσον είναι εκ των πραγμάτων η χώρα είναι κλειστή στο σοβαρό διεθνές εμπόριο, όπως συμβαίνει σήμερα. Επίσης η ασυναρτησία της σερβικής  εξωτερικής πολιτικής και της ανάπτυξης , αποτελεί τροχοπέδη στα όποια σχέδια .
«Κανείς δεν μένει  για πολύ καιρό στο μάτι του τυφώνα. Εμείς όμως  περιμένουμε παθητικά  να περάσει η «κακοκαιρία» , απλά επικαλούμενοι ατυχία», κατέληξε ο Σέρβος ειδικός .
Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα όχι μόνο στην Σερβία, την Ελλάδα , αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κάποιοι διαλύουν συστηματικά ότι είχε « χτισθεί» εδώ και πολλά χρόνια, υποβαθμίζοντας τα πάντα.
Όσο για την πατρίδα μας , όλα τα ξένα κέντρα την μετατρέπουν σε « αποθήκη ψυχών» με σκοπό να την εξαφανίσουν από τον χάρτη της Ευρώπης. Εμείς δεν πρέπει και  δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το πράξουν.
Από το pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου