Translate

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προμηνύουν... καταιγίδα

Του Γ. Αγγέλη
Μία ματιά στα spreads και τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει αναμφίβολα μία ανησυχητική συμπεριφορά. Τόσο οι αποδόσεις όσο και τα spreads αυξάνονται και έχουν ήδη επανέλθει σε επίπεδα πάνω από το 8%, από το 6,7% - 6,8% που είχαν πέσει οι διαφορές σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα.
Το παράδοξο και ανησυχητικό είναι ότι
η επιστροφή αυτή στα "ψηλά" γίνεται σε ενα χρονικό διάστημα που μόνο "καλά" οικονομικά νέα έχουν καταγραφεί: επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ισχυρή παρουσία ιδιωτών, ψήφιση από την Βουλή του Α πακέτου προαπαιτουμένων, έγκριση του προϋπολογισμού του 2016, κ.λ.π.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα ποσά ελληνικών κρατικών ομολόγων που κυκλοφορούν "ελεύθερα” στην δευτερογενή αγορά είναι πολύ μικρά, είναι λιγότερα από 30 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια η οποιαδήποτε μικρή αρνητική συναλλακτική κίνηση αποτυπώνεται με δυσανάλογα αυξημένο βάρος στις αποδόσεις και στα spreads.
Αλλά αυτό ισχύει και για το ανάποδο επιχείρημα, δηλαδή την διολίσθηση των spreads και των αποδόσεων.
Στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν τις κινήσεις αυτές υποστηρίζουν ότι η "πτώση” είχε αποτυπώσει την ανακούφιση των αγορών που είχε στηριχθεί στην αρχική κινητοποίηση της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος.
Εκ των υστέρων όμως και κυρίως εξ αιτίας αφ' εντός των κυβερνητικών "απωλειών” στην Βουλή και της εντατικοποίησης της κρίσης του προσφυγικού προβλήματος έχει αρχίσει να επιστρέφει η αμφιβολία και η αβεβαιότητα η οποία αποτυπώνεται στο διάγραμμα των τιμών.
Ενα επιπλέον στοιχείο που διαφαίνεται οτι έχει αρχίσει να βαραίνει στις "τιμές” των ομολόγων είναι το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, ιδιαίτερα καθώς στο Eurοgroup έχουν αρχίσει να συνδέουν την αξιολόγηση με το ασφαλιστικό. Για το οποίο όπως εκτιμούν "απαιτείται ευρύτερη συμφωνία” στο ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς θα είναι περισσότερες της μιας οι κυβερνήσεις που θα κληθούν να το εφαρμόσουν.
Και αυτό γιατί όπως έχει σιωπηρά συμφωνηθεί μέχρι σήμερα η "θεραπεία” του ασφαλιστικού συστήματος θα είναι μία διαδικασία η οποία θα συνδεθεί με τις "διορθώσεις” στο χρονοδιάγραμμα του χρέους το οποίο αρχίζει να γίνεται προβληματικό την δεκαετία του 2020 και μετά. 
-->
Αυτές τις αβεβαιότητες έχει αρχίσει να αποτυπώνει το διάγραμμα τιμών των ομολόγων, για τα οποία όπως έγινε φανερό η ΕΚΤ δεν τα έχει στον ορατό ορίζοντά της όσον αφορά την συμπερίληψή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
capital
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου