Translate

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Είναι αυτό το πρώτο ζώο που στάθηκε στα τέσσερα πόδια;

Ένα ζώο που μοιάζει με αγελάδα ή ιπποπόταμο και ζούσε 260 εκατομμύρια έτη πριν, πιθανολογείται ότι είναι το πρώτο ζώο που στάθηκε στα τέσσερα πόδια του.
Ειδικότερα, ερευνητές πιστεύουν πως ένα ζώο με την ονομασία Bunostegos akokanensis (ελλ. Βουνόστεγος) είναι το πρώτο πλάσμα που μπόρεσε να σταθεί όρθιο και να περπατήσει με τα τέσσερα πόδια του.
Η Dr Linda Tsuji από το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο στον Καναδά η οποία βοήθησε να
αποκαλυφθούν απολιθώματα του ζώου στην Αφρική, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στον Independent περιέγραψε το ζώο ως εξής:
“Φανταστείτε μια αγελάδα σε μέγεθος, φυτοφάγου ερπετού με ένα κρανίο οζώδες και οστεώδη πανοπλία κατά μήκος της πλάτης του”.
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Βουνόστεγου (Credit: Morgan Turner)
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown (ΗΠΑ), οι αρθρώσεις των όμων στα πρόσθια άκρα του ζώου ήταν στραμμένες προς τα κάτω, με αποτέλεσμα το βραχιόνιο οστό να είναι τοποθετημένο κάθετα ακριβώς από κάτω. Αυτό είναι η βασική διαφορά με άλλα ζώα της εποχής, τα οποία κινούνταν όπως οι σαύρες, σχεδόν έρποντας.
Επιπρόσθετα, η κίνηση του "αγκώνα" του ζώου φαίνεται να ήταν περιορισμένη, επιτρέποντας μόνο το αντιβράχιο να ταλαντεύεται προς τα πίσω και προς τα εμπρός, όπως λειτουργεί ένα ανθρώπινο γόνατο. Μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Morgan Turner δήλωσε: “Τα στοιχεία και χαρακτηριστικά μέσα στα οστά του άνω άκρου δεν επιτρέπουν την ξαπλωτή στάση. Αυτό είναι μοναδικό”.

Γιατί "αναγκάστηκε" να σταθεί στα τέσσερα αυτό το πλάσμα;
Οι μελετητές λένε πως πολλά οστά του ζώου έχουν βρεθεί στον Νίγηρα, περιοχή η οποία, 260 εκατομμύρια πρίν, ήταν άγονη. Αυτό το χαρακτηριστικό ίσως συνετέλεσε στην εμφάνιση της βάδισης στα τέσσερα πόδια, η οποία θα επέτρεπε μεγαλύτερα ταξίδια για να βρεθούν γεύματα.
Η Dr Turner μεταξύ άλλων σημειώνει: “Υπάρχουν πολλές περιπλοκές σχετικά με την εξέλιξη της στάσης και κίνησης που προσπαθούμε να κατανοούμε καλύτερα κάθε μέρα. Η ανατομία του Bunostegos είναι απροσδόκητη, φωτίζει [πράγματα] και μας λέει ότι έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε”.
-->
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Vertebrate Paleontology.
*Μεγάλη φωτογραφία πάνω: καλλιτεχνική απεικόνιση Marc Boulay
Από το pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου