Translate

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς λειτουργούσε το Ωδείο στην αρχαιότητα;

Το αρχαίο ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, που φαίνεται πως ήταν και το πιο σημαντικό, βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη, και χτίστηκε από τον πλούσιο σοφιστή Ηρώδη Αττικό το 160-170 π.Χ. για το θάνατο της δεύτερης γυναίκας του Ρήγιλλας. Είχε στέγη από ξύλο κέδρου και μπορούσε να χωρέσει 4.772 ή 5.438 άτομα. Δεύτερο σε έκταση ήταν το Ωδείο του Περικλή. Αυτό είχε μια στέγη που έμοιαζε, κατά τον Πλούταρχο, με τη σκηνή του Μεγάλου Βασιλιά! Ποιος ήταν, όμως, ο
Μεγάλος Βασιλιάς;
ΣΥΜΦΩΝΑ με τα εγκυκλοπαιδικά λεξικά, Ωδείο είναι ένα κτίριο όπου κατά την αρχαιότητα γίνονταν μουσικοί αγώνες και διαγωνίσματα απαγγελίας. Είχε σχήμα θεάτρου, αλλά με οροφή, για λόγους ακουστικής. Από τις αναφορές των αρχαίων συγγραφέων και από εκείνα που ήρθαν στο φως από ανασκαφές, τα αρχαία ωδεία είναι: το ωδείο του Περικλή της Αθήνας, το ωδείο Ηρώδου του Αττικού και το ωδείο που βρισκόταν στην πηγή της Εννεακρούνου, στην Αθήνα επίσης, το ωδείο της Κορίνθου, που είχε κτίσει επίσης ο Ηρώδης ο Αττικός, και το οποίο αναφέρεται από τον Φιλόστρατο, το ωδείο της Πάτρας, που κατά τον Παυσανία ήταν το πιο πλούσια διακοσμημένο μετά το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού των Αθηνών και το ωδείο της Σπάρτης, που ονομαζόταν Σκιάς. Υπήρχαν επίσης τα ωδεία της Σμύρνης, των Πατάρων της Συρίας, της Καισαρείας, καθώς και πολλά ωδεία της Ρώμης και της Καρχηδόνας.
Το ωδείο Ηρώδου του Αττικού, που φαίνεται πως ήταν και το πιο σημαντικό, βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη, και χτίστηκε από τον πλούσιο σοφιστή Ηρώδη Αττικό το 160-170 π.Χ. για το θάνατο της δεύτερης γυναίκας του Ρήγιλλας. Είχε στέγη από ξύλο κέδρου και μπορούσε να χωρέσει 4.772 ή 5.438 άτομα. Δεύτερο σε έκταση ήταν το Ωδείο του Περικλή. Αυτό είχε μια στέγη που έμοιαζε, κατά τον Πλούταρχο, με τη σκηνή του Μεγάλου Βασιλιά.
Ποιος ήταν ο Μεγάλος Βασιλιάς;
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες ο Μεγάλος Βασιλιάς ήταν κατ’ αρχήν ο Μ. Αλέξανδρος, ο οποίος διέθετε κι αυτός μεγάλη σκηνή. Άλλοι λένε ότι ο Πλούταρχος εννοεί τον Πέρση βασιλιά, ενω κάποιοι ερευνητές έχουν γράψει ότι η σκηνή του αρχαίου Ωδείου του Περικλή έμοιαζε με τη σκηνή του Μωϋσέως.
Το Ωδείο αυτό ήταν πολύστυλο και πολύεδρο κι είχε στη μέση ένα βήμα για τους εκτελεστές. Ιδρύθηκε την εποχή του Περικλή το 445 π.Χ., και το χρησιμοποιούσαν για τους ποιητικούς και μουσικούς αγώνες που γίνονταν στις γιορτές των Παναθηναίων. Καταστράφηκε το 86 π.Χ., όταν το έκαψε επίτηδες ο τύραννος Αριστίων, στην πολιορκία των Αθηνών από τον Σύλλα. Το ξανάχτισε το 65-52 π.Χ. ο Αριοβάρζανος, ο φιλέλληνας βασιλιάς της Καππαδοκίας.
ΠΗΓΕΣ: Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, Εγκυκλοπαίδεια «δομή».
-->

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου