Translate

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Οι φάλαινες επικοινωνούν με διαλέκτους όπως οι άνθρωποι

Σύμφωνα με νέα μελέτη, στα πλαίσια της οποίας ερευνητές ανέλυσαν και "κρυφάκουσαν" τους διαλόγους μεταξύ φαλαινών φυσητήρων που μένουν στον Ειρηνικό Ωκεανό, διαπιστώθηκε πως οι φάλαινες από διαφορετικά σημεία των ωκεανών χρησιμοποιούν διαφορετικές διαλέκτους για να επικοινωνούν. Μάλιστα, αυτές οι διαφορές στη διάλεκτο χωρίζουν τις φάλαινες και σε διαφορετικές "φυλές".
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο
επιστημονικό περιοδικό  Nature Communications, υπάρχει μια πολυεπίπεδη επικοινωνία στην κοινωνική δομή των φαλαινών, οι οποίες φαίνεται ότι δημιουργούν διαφορετικές διαλέκτους, ώστε να επιτευχθεί η επικοινωνία μεταξύ τους.
Οι ερευνητές, μάλιστα, σημειώνουν πως αυτή η δημιουργία των διαλέκτων προκύπτει μέσω της πολιτιστικής εκπαίδευσης, κάτι που συμβαίνει και στις ανθρώπινες κοινωνίες, εξού και οι διαφορετικοί ανθρώπινοι πολιτισμοί και οι συμπεριφορές των ανθρώπινων ομάδων.

Η 18χρονη μελέτη
Όπως αναφέρει σχετικό  δημοσίευμα  του Time, οι ερευνητές παρακολούθησαν ομάδες φαλαινών από το 1985 έως και το 2003 σε διαφορετικούς τόπους, καταγράφοντας ήχους και εικόνες.
Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ομάδες φαλαινών από το ίδιο μέρος επικοινωνούσαν με παρόμοιους ήχους, ενώ σε άλλα μέρη χρησιμοποιούσαν ελαφρώς διαφοροποιημένους ηχητικά τρόπους επικοινωνίας.

Διαφορετική διάλεκτος σημαίνει και διαφορετική "φυλή"
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι διαφορές στη "διάλεκτο" δημιουργούσαν αντίστοιχα και διαφορές στον πολιτισμό των ομάδων των φαλαινών. Πιο απλά, επειδή οι ομάδες των φαλαινών δεν επικοινωνούν όλες με τον ίδιο τρόπο, το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται διαφορετικές "φυλές" φαλαινών, λένε οι ερευνητές.
Όπως σημειώνουν: "Αυτές οι διαφορές [σ.σ. εννοούν στη διάλεκτο] διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτισμού και στη διαφοροποίηση της μιας ομάδας από την άλλη". Ωστόσο, αυτό που παραμένει ασαφές, είναι με ποιον ακριβώς τρόπο σχηματίζονται αυτές οι διαφορετικές φυλές στον ωκεανό, όπου δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια για να χωρίσουν τις φάλαινες.
"Η παροχή αποδείξεων ότι οι ίδιες διαδικασίες που γεννούν τις πολύπλοκες και διαφορετικές κουλτούρες στους ανθρώπινους πληθυσμούς θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο και σε μη ανθρώπινες κοινωνίες, είναι έναι καίριο βήμα προς την αξιολόγηση των αντιθέσεων και των συγκλίσεων μεταξύ ανθρώπινων και μη ανθρώπινων πολιτισμών"
-->
γράφουν μεταξύ άλλων οι ερευνητές.
Από το pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου