Ευθεία παρέμβαση για την επόμενη ημέρα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου στη Ελλάδα επιχειρείται από τους δανειστές καθώς όλες οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συγκλίνουν σε ένα κοινό παρονομαστή.
Ζητούν από τα πολιτικά κόμματα, κυρίως από
τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος να συγκροτηθεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, στα πρότυπα της Γερμανίας.
τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος να συγκροτηθεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, στα πρότυπα της Γερμανίας.
Αυτό, ανεξάρτητα από το αν μικρότερα κόμματα, όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, θα στηρίξουν ή θα συμμετάσχουν σε αυτήν.
Η απαίτηση αυτή των δανειστών που προς το παρόν ακούγεται πίσω από κλειστές πόρτες και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες αφορά κυρίως στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας όπου το θέμα το οποίο θα κυριαρχήσει είναι η απομείωση του χρέους.
Το κουαρτέτο, έχει ειδοποιήσει ότι ανεξαρτήτως της εφαρμογής του προγράμματος που θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προκειμένου να μην υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, ζητούν τον μεγάλο συνασπισμό για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας επί μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα και με δημοσίευμα της εφημερίδα τα ΝΕΑ, πηγές της Κομισιόν ξεκαθαρίζουν πως «είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα», προσθέτοντας ότι η θέση αυτή της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει βαρύνοντα παράγοντα μεταξύ των κομμάτων μετά τις εκλογές, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Ουσιαστικά οι εταίροι διαμηνύουν ότι επιθυμούν ευρύτατη κυβερνητική συνεργασία και κυρίως ευρύτατη συναίνεση σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος και στην ψήφιση μέτρων, άσχετα από τα κόμματα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Επί της ουσίας δείχνουν το δρόμο του μεγάλου συνασπισμού, με τη συμμετοχή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας στην ίδια κυβέρνηση ή έστω κοινοβουλευτική συναίνεση ανάλογη εκείνης του Ιουλίου και του Αυγούστου σε επίπεδο ψήφισης και εφαρμογής των μέτρων.
Παρά το γεγονός ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ο κ. Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί, σε κάθε ευκαιρία, να αποκρούσει το σενάριο της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, οι πιέσεις όχι μόνον θα συνεχιστούν αλλά και θα ενταθούν τόσο στην προεκλογική περίοδο, αλλά κυρίως μετά την εξαγωγή του εκλογικού αποτελέσματος.
Και εδώ ανοίγει ένας νέος κύκλος συζητήσεων για το ποιος μπορεί να είναι πρωθυπουργός σε μια τέτοια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, αν δεν είναι ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος, δηλαδή είτε ο κ. Τσίπρας, είτε ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Είναι επίσης γνωστό ότι ένα μέρος του επιχειρηματικού κεφαλαίου της χώρας, ιδίως αυτοί που αποτελούν μέρος της διαπλοκής προκρίνουν λύση με εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό και μικτή κυβέρνηση πολιτικών και τεχνοκρατών που θα στηρίζουν τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα.
Τα δε ονόματα των υποψηφίων πρωθυπουργών που ακούγονται στην περίπτωση που επιβάλλουν τους όρους τους είναι τόσο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, όσο και του προκατόχου του Γιώργου Προβόπουλου.
Από το newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου