- Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δίνουν το στίγμα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου
- Στο 25,1% ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία που παλεύουν για την πρώτη θέση και σκέφτονται τις μετεκλογικές συνεργασίες
- Χαμηλά το Ποτάμι, σταθερό το ΚΚΕ, ξανά εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ
- Οριακά η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, "αγγίζει" το 4% η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη!
- Πολύ ανεβασμένο
το ΠΑΣΟΚ που φτάνει το 5,2%!
- Τι ισχύει με την δημοτικότητα των αρχηγών, το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή" και την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου και στους πολιτικούς "μονομάχους" επικρατεί... δημοσκοπικός "πυρετός"!
Το σημαντικότερο και ασφαλέστερο συμπέρασμα από τις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πως το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας φαντάζει... αδύνατο.
Το σημαντικότερο και ασφαλέστερο συμπέρασμα από τις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πως το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας φαντάζει... αδύνατο.
Click4more: Debate – Εκλογές 2015: Θα ξημερώσουμε! Ποιος θα είναι ο συντονιστής – Ποιοι δημοσιογράφοι αποκλείονται
Τόνοι... ιδρώτα χύνονται στην "διελκυστίνδα της πρωτιάς" μεταξύΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας και οι μετεκλογικές συνεργασίες για όποιον κόψει πρώτος το νήμα είναι κάτι αναπόφευκτο.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε άνοιγμα ακόμη και στον... Αλέξη Τσίπρα για μία ευρεία κυβερνητική συνεργασία, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά λιτά: "Δεν σφάξανε".
Στην Κουμουνδούρου επιμένουν να ζητούν καθαρή εντολή, με τους ΑΝΕΛ να μοιάζουν ο μοναδικός "σίγουρος" συνεργάτης, ωστόσο εδώ το "δε σφάξανε" το λένε οι... δημοσκοπήσεις που σταθερά δείχνουν τον Πάνο Καμμένο εκτός Βουλής.
Στο πλαίσιο των μετεκλογικών συνεργασιών, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά των κομμάτων από την θέση... 3 και κάτω.
Εκεί στις περισσότερες δημοσκοπήσεις μονομαχούν το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή, με ΠΑΣΟΚ, Λαϊκή Ενότητα και Ένωση Κεντρώων να ακολουθούν.
Η δημοσκόπηση της... "λεπτής κλωστής"
Απόλυτη ισοπαλία με ακριβώς το ίδιο ποσοστό, 25,1% έναντι 25,1%, στην πρόθεση ψήφου και ακριβώς το ίδιο ποσοστό και στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, 29,6 % έναντι 29,6 % δείχνει για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του του Star.
Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δ. Μαύρος, πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, αλλά απίθανο στατιστικά να συμβεί στην κάλπη, καθώς σε σύνολο εκατομμυρίων ψηφοφόρων μία ψήφος αρκεί για να βγάλει νικητή.
Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι συγκεκριμένα:
ΣΥΡΙΖΑ 25,1 %
ΝΔ 25,1 %
Χρυσή Αυγή 6%
Ποτάμι 4,6%
ΚΚΕ 5%
ΑΝΕΛ 2,3%
ΠΑΣΟΚ 5,2 %
ΛΑΕ 3,6 %
Ένωση Κεντρώων 3,9%
Άλλο 4%
Αδιευκρίνιστη ψήφος 15%
Στην εκτίμηση ψήφου για το εκλογικό αποτέλεσμα τα ποσοστά είναι:
ΣΥΡΙΖΑ 29,6 %
ΝΔ 29,6%
Χρυσή Αυγή 7,2%
Ποτάμι 5,4%
ΚΚΕ 5,9%
ΑΝΕΛ 2,7 %
ΠΑΣΟΚ 6,1%
ΛΑΕ 4,3 %
Ένωση Κεντρώων 4,6%
Άλλο 4,7
Και δεύτερη ισοπαλία!
Το +3% του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έναντι της Ν.Δ. έγινε... 0% σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Η δημοσκόπηση αυτή διεξήχθη, πανελλαδικά, από 1 - 3 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, στην «εκτίμηση πρόθεσης ψήφου» τα ποσοστά έχουν ως εξής (εντός παρένθεσης η προηγούμενη μέτρηση):
- ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: 27% (25%)
- Ν.Δ.: 27% (22%)
- Χ.Α.: 6,5% (5,5%)
- ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: 5,5% (6%)
- Κ.Κ.Ε.: 6% (6%)
- ΑΝ.ΕΛ.: 1,5% (2%)
- ΠΑ.ΣΟ.Κ.: 4,5% (4,5%)
- ΛΑ.Ε.: 4% (5%)
- ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 4,5% (4,5%)
- ΑΛΛΟ: 3% (5%)
- ΔΞ/ΔΑ: 14,5% (14,5%)
Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης αυτής το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, "έφτασε" τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξη Τσίπρα, στην «δημοτικότητα - θετική γνώμη» με 22,5% έκαστος.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα συγκεντρώνει 30% στην «αρνητική γνώμη», έναντι 29,5% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Τέλος, το 45% των ερωτηθέντων επιθυμεί κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», το 19,5% κυβέρνηση με «κορμό τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα» και ένα 14,5% προτιμά κυβέρνηση με «κορμό τη Ν.Δ. και Πρωθυπουργό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη».
Μπροστά η Νέα Δημοκρατία σε άλλη δημοσκόπηση
Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά έρχονται να κάνουν ακόμη πιο "θολό" το τοπίο για την... 21η Σεπτεμβρίου, αφού το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας -από οποιαδήποτε πλευρά- μοιάζει να απομακρύνεται για τα καλά, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως "κονταροχτυπιούνται" για την πρωτιά.
Εκτός όμως από το αν η... "μπίλια" θα κάτσει στο "μπλε" ή στο "κόκκινο", εξίσου σημαντικό, αν όχι και περισσότερο, είναι το τι γίνεται με τα ποσοστά των υπόλοιπων δυνάμεων.
Το ΚΚΕ εμφανίζεται στην τρίτη θέση με 5,2%, ενώ ακολουθούν από κοντά Χρυσή Αυγήμε 5,1% και Ποτάμι με 4,8%. ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων ισοδυναμούν με ένα ποσοστό στο 4%, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να παίρνει... οριακά το εισιτήριο για την Βουλή, με ποσοστό 3,4%.
Σε μία ακόμη δημοσκόπηση, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι μακριά από την είσοδό τους στο επόμενο Κοινοβούλιο, με το ποσοστό τους να μην ξεπερνά το 2%.
Αναλυτικά τα ευρήματα
Η δημοσκόπηση έγινε από την Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά, που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015.
Οριακή είναι η διαφορά τόσο στην πρόθεση, όσο και στην εκτίμηση ψήφου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, με τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο να περνά για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ίδια μέτρηση έχουν και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων, κάτι που δείχνει την ρευστότητα του πολιτικού κλίματος.
Ευρώ, δραχμή και δημοτικότητα
Στην έρευνα της Metron Analysis οι πολίτες καλούνται επίσης να τοποθετηθούν σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή.
Τα πράγματα μοιάζουν ξεκάθαρα, αφού 8 στους 10 επιθυμούν παραμονή στο ευρώ, ενώ μόλις ένα 16% επιθυμεί την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Σχετικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναδεικνύεται πρώτος σε δημοτικότητα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να παραμένει καταλληλότερος για πρωθυποργός.
Όσο για την αξιολόγηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Οι ερωτηθέντες εκφράζουν αρνητική άποχη σε ποσοστό 72%, ενώ η "θετική ψήφος" συγκεντρώνει το 22%.
Διαβάστε περισσότερα για εκλογές και δημοσκοπήσεις
Από το newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου