Translate

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

«Τορπίλη» ΔΝΤ για το deal στο Eurogroup: Μη ρεαλιστικοί οι στόχοι για τα πλεονάσματα έως το 2060

ΧΑΣΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΜΕΙΟΥ – ΕΕ: «Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ»

«Λάδι στη φωτιά» της διαφωνίας που υπάρχει εδώ και καιρό μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών Θεσμών βάζει ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, επικροτώντας την έρευνα του Ινστιτούτου Peterson, που χαρακτήριζε
«δημοσιονομικό ζουρλομανδύα» τους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα, για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% για τουλάχιστον 40 χρόνια.
Ο κ. Ράις χαρακτήρισε την απαίτηση αυτή ως «μη ρεαλιστική», ενώ επισήμανε πως το Ταμείο δέχτηκε τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2022 να είναι 3,5% του ΑΕΠ αλλά από εκεί και πέρα θεωρεί ότι ρεαλιστικό είναι να διαμορφωθούν στο 1,5% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έδειξε πως η μεγαλύτερη διαφωνία έγκειται στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, λέγοντας, μάλιστα, με νόημα ότι «το Ταμείο θα στηριχθεί στην δική του ανάλυση χρέους που θα γίνει με τις δικές μας εκτιμήσεις».
«Δεν έχουμε συμφωνήσει με όλες τις παραδοχές των Ευρωπαίων για την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Ράις.
Ο ίδιος, εξάλλου, αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απηύθυνε πρόσκληση στη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, να επισκεφθεί την Ελλάδα, με την τελευταία να την αποδέχεται «με χαρά», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Ράις επέμεινε πως το ΔΝΤ θα παραμείνει αμετακίνητο ως προς τις θέσεις του, ιδίως σε ότι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
«Περιμένουμε τις συζητήσεις για το χρέος και τη διαύγεια των μέτρων και θέλουμε γρήγορη ολοκλήρωση. Αν δεν πιστεύαμε ότι υπάρχει καλή πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία για το χρέος δεν θα προχωρούσαμε έτσι», είπε σχετικά.
-->
Ο ίδιος, σχολιάζοντας, τέλος, την απόφαση της 15ης Ιουνίου στο Eurogroup, επανέλαβε τις θέσεις της κ. Λαγκάρντ. «Η συμφωνία διασφαλίζει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, βοηθά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς αποφεύγεται κρίση πληρωμών το καλοκαίρι, ενώ διατηρεί ζωντανή τη διαδικασία για τη περαιτέρω ρύθμιση του χρέους».
Από το newsbomb
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου