Translate

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Ιδιωτικές γαίες: Εκατομμύρια στρέμματα «αραχνιάζουν»!

Χιλιάδες είναι τα χωριά κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές όπου έχει εγκαταλειφθεί κάθε είδος καλλιέργειας παρότι κατοικούνται, αιτία είναι ο μικρός διάσπαρτος κλήρος. Προσπάθειες πού έχουν γίνει από πολλούς για να μαζέψουν πλάκες με 50 τουλάχιστον στρέμματα για να είναι συμφέρουσα κάποια καλλιέργεια απέβησαν άκαρπες, λόγω του ότι οι ιδιοκτήτες είναι διάσπαρτοι σε όλοι την Ελλάδα και όχι μόνο. Έτσι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα φαντάζουν ως
σκιάχτρα 40 χρόνια τώρα.
Και μια και μιλάμε συχνά για την παραγωγική ανασυγκρότηση, νομίζω ότι με έναν μεταρρυθμιστικό και μόνο νόμο όλες αυτές οι εκτάσεις μπορούν να καλλιεργηθούν. Αρκεί μία ανάρτηση-ενημέρωση στην διεύθυνση Γεωργίας από τον ενδιαφερόμενο καλλιεργητή, όπου θα ενημερώνει πια εγκαταλελειμμένα χωράφια επιθυμεί να καλλιεργήσει και με αυτόματες, όχι μόνο απλά συνοπτικές διαδικασίες να τα καλλιεργεί.
Φυσικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν θα αλλάζει , απλά όσο τα χωράφια αυτά μένουν ακαλλιέργητα θα μπορούν να αναρτηθούν προς χρήση , καθότι παρεχωρήθησαν δωρεάν τα περισσότερα από το Ελληνικό Δημόσιο με σκοπό την εκμετάλλευση τους, κυρίως από τις διανομές γης από το 1923 και μετά αλλά και πολύ νωρίτερα..
Από ένα πρόχειρο υπολογισμό πού έκανα στο ημιορεινό χωριό μου, όπου υπάρχει μικρός αλλά και διάσπαρτος κλήρος και αυτή την στιγμή από τα 2.000 στρέμματα πού καλλιεργούτανε έως και το 1976 καλλιεργούνται μόνο 200 και τα υπόλοιπα αραχνιάζουν, παρ ότι υπήρχαν και υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι δεν μπορεί κανείς να μαζέψει κομμάτια ,πλάκες δηλαδή από χωράφια να καλλιεργήσει ούτε καν να αγοράσει η να νοικιάσει, γιατί οι ιδιοκτήτες είναι διάσπαρτοι ανά την υφήλιο και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες με αποτέλεσμα το 90% της έκτασης να αραχνιάζει.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε χιλιάδες χωριά σε όλη την χώρα κυρίως ορεινών και ημιορεινών περιοχών.
Για να μην σας οδηγήσω στα βαρετά αναλυτικά στοιχεία μια μελέτης με αριθμητικά δεδομένα, ενδεικτικά σας αναφέρω.
2000 χωριά επί 2000 στρέμματα μας κάνουν 4.000.000 νέα στρέμματα προς καλλιέργεια, από το πουθενά και μάλιστα σε ημιορεινές περιοχές όπου για καλλιέργειες φρούτων κυρίως ( μήλα ,αχλάδια, βανίλιες κλπ) 100 στρέμματα είναι αρκετά για ένα πολύ καλό εισόδημα για μία οικογένεια. Λοιπόν 4000000/100 μας κάνουν 40.000 οικογένειες χ 3,7 μας δίνουν 148.000 νέο απασχολούμενους. Για την πάταξη λοιπόν της ανεργίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας πολλές φορές δεν χρειάζονται χρήματα παρά μόνο διάθεση να αλλάξουν ορισμένα πράγματα.
Και φυσικά από συζητήσεις πού έχω κάνει με τους ιδιοκτήτες των εγκαταλελειμμένων χωραφιών κανείς δεν θα είχε αντίρρηση να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο , μιας και κινδυνεύουν τα χωράφια τους να γίνουν δάση και να τα χάσουν
-->
Ένας τέτοιος νόμος , μεταρρυθμιστικός και απαραίτητος θα έδινε μεγάλη ώθηση στην Γεωργική παραγωγή , ζωντάνια στα έρημα χωρά ,και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

ΔΟΥΡΑΚΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ
Οικονομολόγος
http://www.ignomisou.gr/2017/09/21/idiotikes-gees-ekatommyria-stremmata-arachniazoun/
http://www.freepen.gr/2017/09/blog-post_1707.html
Από το yiorgosthalassis
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου